Skocz do zawartości

• Witaj, czego szukasz? (kliknij, by wybrać)

Czy agencje przestaną delegować opiekunów?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak napisalam , to zalezy od agencji. Sa osoby , ktore na dzialnosci wspolpracuja tylko z polskimi agencjami, i tez sa sa zadowolone , wola taka forme zatrudnienia niz praca na umowie zlecenie. Najlepiej , jesli oferta jest bezposrednio od rodziny, wtedy zarabia sie tyle ile sie  z nimi uzgodni, ale trzeba sobie zadac troche trudu i taka oferte znalezc , nie kazdy potrafi ., ale wtedy  rzeczywiscie pracuje sie tylko na siebie. Jesli oferte znajdzie posrednik, to logiczne , ze nie za darmo , cos za cos.

O 21.09.2016 at 09:57, Barrakuda napisał:

Nadal obowiazuje przepis o przynajmniej dwoch miesiacach prowadzenia dzialalnosci w Polsce , trzeba miec faktury .  Nie slyszalam nic o zmianach w uzyskaniu A1

Tak, wiem, jednak sprawdzę po powrocie w ZUS. W jednym z oddziałów usłyszałam, że muszą być 3 miesiące działalności, w innym dwa a prawdą jest, że przepis mówi tak jak napisałaś "prowadzenie działalności w kraju przez okres co najmniej 2 miesięcy uprawnia do ubiegania się o A1".

Jest mnóstwo nieprecyzyjnych słów, między innymi w tym przepisie na temat warunków, które należy spełnić, żeby go otrzymać zarówno przez przedsiębiorcę dla pracownika jak i osobę samo-zatrudnioną. Tego typu bzdurne przepisy pozwalają na swobodną ich interpretację przez poszczególne inspektoraty ZUS.

O 22.9.2016 at 17:46, Florcia napisał:

Tak, wiem, jednak sprawdzę po powrocie w ZUS. W jednym z oddziałów usłyszałam, że muszą być 3 miesiące działalności, w innym dwa a prawdą jest, że przepis mówi tak jak napisałaś "prowadzenie działalności w kraju przez okres co najmniej 2 miesięcy uprawnia do ubiegania się o A1".

Jest mnóstwo nieprecyzyjnych słów, między innymi w tym przepisie na temat warunków, które należy spełnić, żeby go otrzymać zarówno przez przedsiębiorcę dla pracownika jak i osobę samo-zatrudnioną. Tego typu bzdurne przepisy pozwalają na swobodną ich interpretację przez poszczególne inspektoraty ZUS.

Florcia wejdz na www.zus.pue.pl, zarejestruj sie tam. Na biezaco mozna sprawdzac czy sa odprowadzane skladki na zus i w jakiej wysokosci. 

@erika Bravo ! ty jesteś na prawdę na bieżąco z nowościami.

Europejskie centrale związkowe się wypowiedziały na temat naszej pracy. wskazują poważny problem, ale rozwiązań mało.

Jedyne co to ich propozycja zakładania spółdzielni opiekunek

Cytuję:

promowanie i wspieranie powstawania organizacji i spółdzielni zrzeszających opiekunki 24 godziny na dobę;

Oby ! większość opiekunek na czarno spełnia wszelkie warunki ( wiek 50+. zagrożenie bezrobociem itd ) do bycia udziałowcami spółdzielni socjalnych, czyli refundowany Zus i spore odliczenia podatkowe. Iskiereczka w tunelu.

16 minut temu, Serenity napisał:

@erika Bravo ! ty jesteś na prawdę na bieżąco z nowościami.

Europejskie centrale związkowe się wypowiedziały na temat naszej pracy. wskazują poważny problem, ale rozwiązań mało.

Jedyne co to ich propozycja zakładania spółdzielni opiekunek

Cytuję:

promowanie i wspieranie powstawania organizacji i spółdzielni zrzeszających opiekunki 24 godziny na dobę;

Oby ! większość opiekunek na czarno spełnia wszelkie warunki ( wiek 50+. zagrożenie bezrobociem itd ) do bycia udziałowcami spółdzielni socjalnych, czyli refundowany Zus i spore odliczenia podatkowe. Iskiereczka w tunelu.

Spodzielnie socjalne  nie wymagaja zadnego udzialu od swoich zalozycieli , bo to sa ludzie z reguly bezrobotni lub rencisci, na to aby dzialaly dostaja dotacje, a te dotacje nie sa po to , zeby dzialac za granica  i zarabiac w euro, tylko warunkiem ich przyznania jest dzialalnosc w kraju. Kobiety pracujace na czarno czy to 50 +  czy mlodsze  nie pracuja tak z powodu braku spoldzielni czy innego widzimisie tylko  glownie dlatego , ze nie chca z roznych powodow miec legalnych dochodow ,   dobrze wiedza co robia, z tego tez wzgledu obojetnie czy to spoldzielnia czy agencja  beda  to mialy gdzies .

@Barrakuda pozostaję jednak przy takiej nadziei, że zaistnieją samoorganizacje opiekunek: czy na zasadzie spółek czy spółdzielni, co pozwoli pozostawić zyski w rękach opiekunek, ale wymaga oczywiście zaangażowania i sporych umiejętności. Tak, większość opiekunek to starsze osoby i brak im sił. Może jednak znajdą się odpowiednie osoby lub instutucje rządowe ?

Spółdzielnie pracy  dawniej też były tworzone odgórnie i często wiele z nich wypracowywało niezłe zyski. Poczytaj, bo temat jest ciekawy.

Praca na czarno to strach, wstyd  i wyzysk razy dwa za trochę więcej kasy. Długi ? nie wszystkie je mają, a renta przydały by się każdemu. Zarobki opiekunek nie są też małe i spokojnie mogłyby wyjść z czarnej dziury gdyby nie kosztowało to dużo

1 minutę temu, Serenity napisał:

@Barrakuda pozostaję jednak przy takiej nadziei, że zaistnieją samoorganizacje opiekunek: czy na zasadzie spółek czy spółdzielni, co pozwoli pozostawić zyski w rękach opiekunek, ale wymaga oczywiście zaangażowania i sporych umiejętności. Tak, większość opiekunek to starsze osoby i brak im sił. Może jednak znajdą się odpowiednie osoby lub instutucje rządowe ?

Spółdzielnie pracy  dawniej też były tworzone odgórnie i często wiele z nich wypracowywało niezłe zyski. Poczytaj, bo temat jest ciekawy.

Praca na czarno to strach, wstyd  i wyzysk razy dwa za trochę więcej kasy. Długi ? nie wszystkie je mają, a renta przydały by się każdemu. Zarobki opiekunek nie są też małe i spokojnie mogłyby wyjść z czarnej dziury gdyby nie kosztowało to dużo

Nie wszystkie maja dlugi , ale znam takie co maja renty i emerytury i nie chca z tego wzgledu wykazywac dodatkowych dochodow , inne maja alimenty na dzieci  lub z Funduszu Alimentacyjnego i nie chca zawyzac dochodow, aby nie stracic prawa do tych swiadczen, sa tez takie, ktore maja jakas stabilna sytuacje   ale nie wiem dlaczego, moze trafily na dobre miejsce ? Pracuja sobie na czarno i sa zadowolone , nie chca  nawet slyszec o agencji, dosc czesto przeciez pojawiaja sie ogloszenia, gdzie ktos szuka pracy w opiece ale tylko prywatnie.

Wynika z tego, że najlepiej zorganizować sobie agencję we własnym zakresie, mieć paru dobrych znajomych uczonych w mowie i piśmie niemieckim, jak też parę busów z obsadą, wybadać rynek i przepisy polskie jak też niemieckie. 

A korzystając z braku przecinka czy kropki w danej ustawie na zasadzie interpretacji kto jak to rozumuje ,omijać trudne i niekorzystne przepisy. 

Ja już mam nazwę. ...

BRYGADA 24RR :)

eriko:całus:, pozdrawiam. Dobrze wiedzieć, ale nie robiłabym sobie nadziei.

Żeby uzyskać pomoc prawną nie trzeba należeć do związków, zarówno w kwestiach związanych z pracodawcą jak i sprawach cywilnych. Związki bardzo chętnie podpisują się pod cudzym sukcesem i interesują ich spektakularne wydarzenia, które spowodują wzrost liczby członków.

Najważniejsze jest dla nich to, czy zapiszesz się. Problem jest wtedy jak chcesz się wypisać, bardzo długo rozpatrują Twoje podanie, min. 6 miesięcy.

Niczego nie zrobią dla pojedynczych osób, chyba, że będzie im się bardzo opłacało. My opiekunki jesteśmy dobra kartą w ich grze, bo jest nas niemało a każda z nas, to obowiązkowa składka i niestety dosyć wysoka.

witam-chcialam ostrzec opiekunki-przed babcia,ktora porusza sie na rolatorku ma ponad 90 lub 100lat i malo wazy,,1200euro bo sie sama porusza i malo wazy -jeszcze.,babcie trzeba pilotowac ..byc jej uszami i oczami,jak upadnie,co jest mozliwe i normalne,przy wadze nawet 52 kg..nie mozna jej podniesc,caly dzien napieta uwaga,wyczulone czuwanie,wszystko mozliwe w tym wieku..plus babcia moze np,miec rozwolnienie ,fiksacje zoladkowe-dopelt praca,w nocy takie warzywko tez..wymaga duzej uwagi i pomocy...nie dajcie sobie wmowic,ze taka sztela warta jest 1200 euro-bo tak ja pani z biura wycenila...rodzina placi 2 tys 500 do biur,a wy dostajecie ochlapy..bo tak pani z biura orzeka..i nawet bywa jasnowidzem przy okazji,,walczy o reszte pieniedzy dla szefa i siebie..wciskajac fantasmagorie,pani z biura nie ma dosw,w opiece,,musi lgac i koloryzowac...gdyz pojdzie na bezrobocie jesli sie nie sprawdzi,w mitomanii,-nastepny problem..jesli babci sie pogorszy..nie liczcie na podwyzke...w trakcie pracy,albo trwac jak w tv trwam...albo zjazd do domu...takie sa wyjscia...to co przezylam to opisuje-11 lat w opiece,

6 godzin temu, beatrix+ napisał:

Wynika z tego, że najlepiej zorganizować sobie agencję we własnym zakresie, mieć paru dobrych znajomych uczonych w mowie i piśmie niemieckim, jak też parę busów z obsadą, wybadać rynek i przepisy polskie jak też niemieckie. 

A korzystając z braku przecinka czy kropki w danej ustawie na zasadzie interpretacji kto jak to rozumuje ,omijać trudne i niekorzystne przepisy. 

Ja już mam nazwę. ...

BRYGADA 24RR :)

Plan jest dobry,

ale ja już w żadnym 24 pracować nie będę i te reklamy winny być zakazane - tak uważam.

Ale do spółki z kimś mądrym to tak.

1. trzeba by zacząć od dobrej porady prawnej - to na pewno

2. Busików nie trzeba, ludziska też ich już nie lubią. Sama już nie korzystam, zwłaszcza z powrotem, bo zawsze ktoś rozsypany psychicznie wraca i ...szkoda gadać.

Psychicznie rozsypał mnie mój rodzony zakład pracy, jego prezesy, kierownictwo i ich style mobbingu. 

Na antydepresantach jadę już od lutego. 

I nie dlatego, że mi uciekał Alzheimer albo demencja oskarżyła o kradzież złota.  

Źle się dzieje w polskich, państwowych zakładach pracy. ...

Nie ma kto pracować, młodzi uciekają na Zachód, a zostają starzy co ledwo nogami szurają i odliczają dzień po dniu czas do emerytury. 

Jeśli się dożyje, rzecz jasna. 

No,dobra. ..to kto w naszej spółce będzie Prezesem? 

Ja stawiam  Łukania kandydaturę, Blondi będzie koordynatorką, Serenity menadżerem ,Betty specjalistą d/s medycznych, a ja rzecznikiem prasowym. ....no soooo?  

Gadać lubię. ..wodę lać też umiem. .:) :):)

@beatrix+ Jest dobrze, Ty na rzecznika  tu zgoda, ale na szefa może kobietę Blondi np ?   Na menażera  może jednak  Betty ?

No i jeszcze może  byśmy tak musieli kogoś ...do roboty znależć? Jak znajdziemy to już ruszymy z kopyta...

Lo,mamuńciu! Rozśmieszyłeś mnie tym PTTKiem...

Wspomnienie mi się nasunęło,gdy moje bystre i szczuplutkie koleżanki czyt,kozice górskie,wywlekły mnie na ekskursju zdobywać świętokrzyski szczyt..

Ja jestem mocna w gębie a nie nogach,ale honor mi nie pozwalał pokazywać słabości ciałka tłustego mego..

Aż w końcu,gdy tchu mi brakował,respiratora w pobliżu niet,już białe światełko w tunelu widziałam,unzałam że to jest ten moment i ta chwila na zakończenie żywota mego na najbliższym kamieniu..

Tamte z góry mnie poganiają a ja już miałam kłaść się pod kamieniem w wiadomym celu,gdy nagle usłyszałam jak EMERYCI z koła PTTK z mojego rodzinnego miasta,planują mnie wziąć tuż na ostatnich szczytowaniach...

I nagle podniosłam cyc do góry,otrzepałam się z potu,ziewnęłam konkretnie strasząc ptaki z drzew ,a co za tym idzie dotleniłam i wskrzesiłam organizm,i wdrapałam się na Łysicę przed tymi jurnymi dziadkami!

JA WAM POKAŻĘ!! :):)

A co! Baba jak się uprze Łukaniu to ho ho!

Prawda,dziewczynki?

:)

1 minutę temu, beatrix+ napisał:

Lo,mamuńciu! Rozśmieszyłeś mnie tym PTTKiem...

Wspomnienie mi się nasunęło,gdy moje bystre i szczuplutkie koleżanki czyt,kozice górskie,wywlekły mnie na ekskursju zdobywać świętokrzyski szczyt..

Ja jestem mocna w gębie a nie nogach,ale honor mi nie pozwalał pokazywać słabości ciałka tłustego mego..

Aż w końcu,gdy tchu mi brakował,respiratora w pobliżu niet,już białe światełko w tunelu widziałam,unzałam że to jest ten moment i ta chwila na zakończenie żywota mego na najbliższym kamieniu..

Tamte z góry mnie poganiają a ja już miałam kłaść się pod kamieniem w wiadomym celu,gdy nagle usłyszałam jak EMERYCI z koła PTTK z mojego rodzinnego miasta,planują mnie wziąć tuż na ostatnich szczytowaniach...

I nagle podniosłam cyc do góry,otrzepałam się z potu,ziewnęłam konkretnie strasząc ptaki z drzew ,a co za tym idzie dotleniłam i wskrzesiłam organizm,i wdrapałam się na Łysicę przed tymi jurnymi dziadkami!

JA WAM POKAŻĘ!! :):)

A co! Baba jak się uprze Łukaniu to ho ho!

Prawda,dziewczynki?

:)

hahahhahahha jesteś super @beatrix+ i tak trzeba -cyc do góry i naprzód!!:hahaha:prawda ,prawda ,,Ja Wam Pokażę!:hahaha:

47 minut temu, Łukasz napisał:

beatrix nie, nie, nie :cool:już byłem prezesem . . koła PTTK w swoim zakładzie pracy, genug, haha. A teraz wiesz . .afery , ewentualne posądzenia o nepotyzm, Stop Misiewicze :hahaha:

@Łukaszku dlatego masz te zdolności pływackie -u mnie też bylo PTTK -hahhahaha i pływac też umię:hahaha:

1 godzinę temu, Serenity napisał:

@beatrix+ Jest dobrze, Ty na rzecznika  tu zgoda, ale na szefa może kobietę Blondi np ?   Na menażera  może jednak  Betty ?

No i jeszcze może  byśmy tak musieli kogoś ...do roboty znależć? Jak znajdziemy to już ruszymy z kopyta...

Ja mogę kilka etatów obrobić :hahaha:-a co mi tam,:serce:,,gębucha się nie zamyka to wreszcie się wygadam po kokardę i jako opiekunka i jako koordynator i trochę pomogę poprezesowac -jestem otwarta na wszystko,,,,baba universal:hahaha: a z kopyta też potrafię ruszyć,,,i to  z takiego fest!!!

Znowu Zachód próbuje wyrwać  składki na ubezpieczenie pracowników delegowanych z innych państw.

http://forsal.pl/artykuly/1062849,przymusowe-przenoszenie-firm-za-granice-unijna-dyrektywa-to-cios-w-polska-prace.html

Decyzje we wrześniu. Uważam, że dla nas opiekunek może być to tylko pogorszenie.

56 minut temu, Serenity napisał:

Znowu Zachód próbuje wyrwać  składki na ubezpieczenie pracowników delegowanych z innych państw.

http://forsal.pl/artykuly/1062849,przymusowe-przenoszenie-firm-za-granice-unijna-dyrektywa-to-cios-w-polska-prace.html

Decyzje we wrześniu. Uważam, że dla nas opiekunek może być to tylko pogorszenie.

Dzięki za link. Nie wiedziałam o tym.

Europa Zachodnia  faktycznie coraz ostrzej walczy z delegowanymi pracownikami. Jest to wbrew europejskim przepisom, ale one raczej słabszych tylko ograniczają.

http://delegowanie.pl/francja-likwiduje-delegowanie-pracownikow-kolejne-zaostrzenie-przepisow-dla-firm-delegujacych-pracow

My do Francji nie jeżdzimy, ale niedobrze bardzo , że takie rzeczy się dzieją w Europie i w tak złym kierunku idą. Pracownik powinien być ubezpieczony w miejscu zamieszkania i chorowania i późniejszego rentowania  , a nie za granicą, gdzie w razie czego może  guzik z petelką sobie wywalczyć, a płacić słono na obce systemy ubezpieczeniowe by musiał.

Umowy na działalności to też sliska sprawa za granicą.

Dalszy ciąg walki Zachodu o zmianę zasad  delegowania pracowników do Europy Zachodniej

http://www.rp.pl/Unia-Europejska/308249872-Emmanuel-Macron-rozbija-jednosc-Grupy-Wyszehradzkiej.html?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=traqli_daily_with_blocks#ap-1

Nic dobrego to dla nas nie oznacza, a już zupełnie dla Polski. Zachód może wyrwać duże sumy z Zus i funduszy na opiekę zdrowotną w Polsce.

Az sie kotluje teraz w gazetach nawet tu w Niemczech,

Niemcy na razie milcza, ale pewnie popra Marcona.

Najgorzej,ze ten umyslil  sobie,aby pracownik delegowany mogl przebywac za granica rok,,,

Inne kraje bakaja cos o 2 latach

We wrzesniu maja zapasc decyzje UE.

,,jak tu zyc, jak tu zyc,,O.o