• multiFormularz - praca w opiece

weo

zapiekanka z ziemniakami z sosem pomidorowym

2 posty w tym temacie

Składniki:

- 8-12 dużych gotowanych ziemniaków

- 2 laski kiełbasy zwyczajnej( może być także inny rodzaj)

- 2 papryki

- 2 spore cebule

- 150 g pieczarek

- 200 g żółtego sera

- zioła prowansalskie

- sól.pieprz (do smaku)

oraz naczynie żaroodporne

Składniki na sos:

- 0,5 l wody

- 4 łyżki stołowe koncentratu

- łyżka oleju roślinnego

- łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

- kostka czosnkowa i paprykowa (najlepiej knor)

- kilka kropel magi

- zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia :

Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm i układamy pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym następnie kroimy wszystkie pozostałe składniki(ser ścieramy na tarce) w malutką kostkę i wrzucamy po połowie na ziemniaki. W miedzy czasie do litrowego naczynia wlewamy 0,5 litra wody dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego+pozostałe składniki na sos i zagęszczamy mąką tak aby sos był dosyć gęsty a następnie przegotowujemy go i polewamy połową sosu na przygotowaną wcześniej pierwszą warstwę+zioła prowansalskie,pieprz(dosyć sporo)następnie układamy pozostałe ziemniaki i składniki, polewamy pozostałym sosem+ znowu zioła prowansalskie. Tak przygotowana zapiekankę zapiekamy w temp. 180 s c przez 1 h .

Proste i wypasione :super:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo fajny przepis. Do tej pory zawsze gdy robiłem zapiekankę z ziemniaków to dodawałem sos śmietanowo czosnkowy własnej produkcji (woda, śmietana, czosnek, przyprawy i mąka do zagęszczenia). Muszę wypróbować ten przepis. Mam nadzieję że rodzinka będzie zachwycona ze zmiany :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Guest
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead